Flip-Flops

29.05.2015 14:17

Vad händer i dina fötter när du sätter på Dig dina flip-flops?? Är de en ”flipp” eller kanske flopp?

TÅRNA: Med bara en liten tyg remsa som håller foten på plats,  så måste tårna knipa om skon för att hålla den på plats. Efter ett tag kan det upprepade knipandet leda till överansträngning av musklerna, vilket kan ge inflammation i senorna. Om du går för mycket i dina flip flops kan leda till hammartå (en sammandragning av lederna som orsakar att tån att böjer sig onormalt) och att du får förhårdnader på fötterna vilket kan ge smärtsamma liktornar.

BEN: Överanvändning av flip-flops kan leda till stressfrakturer i benen, i fötterna, på grund av upprepade trauman utan stötdämpning. Att stå eller gå för lång tid i en tunn, platt sko som en flip-flops kan orsaka små sprickor i benet.

BAKTERIER: En undersökning från Today Show och University of Miami 2009 upptäckte att 1 par flip- flops var hem för mer än 18.000 bakterier…..

VRISTER/BEN: Eftersom du bär din fot annorlunda än vad du gör i en mer stödjande sko, så  ändrar du hela sättet som du går på. Enstudie från Auburn University visade att människor som bär flip-flops tar kortare steg och slår i sina hälar med mindre vertikal kraft, vilket förändrar din naturliga gång och kan  utlösa smärta och problem i hela kroppen. Ändringar i din naturliga gång kan leda till problem i anklarna, knän, höfter och rygg. 
 
HÄL: Brist på stöd i hålfoten, särskilt från billiga flip-flops och sommarskor kan innebära extra belastning på undersidan av foten. Om du är på fötterna hela dagen eller går långa sträckor, kan detta leda till ett tillstånd som kallas Plantar fascit där vävnaderna på undersidan av foten blir inflammerad vilket gör det svårt att gå.
Flip-flops kan även ge smärtor i hälen då du hela tiden tvingas lyfta skon med hjälp av just hälen.  Detta, blandat med värme en varm dag, kan även orsaka blåsor på undersidan av fötterna.
 
TIPS: Däremot kan flip-flops vara en mycket bra investering till din gym väskan året runt. De kan hindra dig från att smittas av fotsvamp eller vårtor när man går runt poolen och de offentliga duscharna.